DE OPPERVLAKTE

CARBONEREN

Carboneren (ook wel cementeren of inzetten genoemd) is een proces waarbij in staal met een laag koolstofgehalte, door middel van een warmtebehandeling, koolstof wordt ingebracht.

De haalbare hardingsdiepte van dit proces is afhankelijk van de behandelingstijd, maar ligt doorgaans tussen de 0,5-2,0mm. Doordat het staal enkel in deze laag voldoende koolstof bevat om gehard te kunnen worden, zal de kern zachter blijven en ontstaat er dus een harde en slijtvaste buitenlaag.  

Ons carboneerproces begint bij het inpakken van de werkstukken in hittevaste kisten gevuld met koolstofkorrels. Deze worden luchtdicht afgesloten en vervolgens in een oven geplaatst. Wij hebben hiervoor meerdere ovens van verschillende afmetingen. Ook dit gedeelte van het carboneerproces wordt bij ons dagelijks uitgevoerd. Een voordeel aan deze manier van werken is dat de producten niet meteen afgeschrikt hoeven te worden en dus eventueel zacht retour kunnen om na te bewerken. Daarbij is het in ons proces mogelijk om producten gedeeltelijk af te schermen met een speciale isolatiepasta. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld draadeindes of andere delen van uw product uiteindelijk zacht houden. 

Na het inbrengen van koolstof worden de producten uitgepakt en in onze zoutbaden gehard. Dit proces lichten we hier verder toe. Het inbrengen van koolstof zorgt uiteraard voor een iets langere doorlooptijd, dan voor ons de standaard is. Reken hierbij op één of twee extra werkdagen, afhankelijk van de gevraagde inzetdiepte.

Veel toegepaste materialen: 

  • 1.0038 (St37) 
  • 1.0570 (St52) 
  • 1.5752
  • 1.5918 
  • 1.7131 
  • en vele andere 

NEEM CONTACT OP

Voor vragen over onze diensten

Vragen over een product, levering of de aanvraag van een offerte? Neem gerust contact met ons op.